A Winning Post-Frame Clubhouse

When one is tasked with revamping a building that has been a part of the community for decades, ensuring the modernity of the structure while maintaining local tradition can be a challenge. When the building is the clubhouse of a golf course and country club that have served the community for nearly 100 years—and when that clubhouse is located in one of the top states for number of golf courses—that challenge is amplified.

, the pros at the Country Club of Old Vincennes in Vincennes, IN, knew exactly what was needed to create an inexpensive, modern, yet elegant building with old-world touches that would satisfy the most discerning golfers as well as longtime residents of historic Knox County: post-frame construction. And the club’s director of golf, Brett Melton—a PGA champion in his own right and recent winner of the Pepsi/Club Car Indiana PGA Tournament Series—knew that Graber Post Buildings Inc. of Montgomery, IN, could handle the job of completing the clubhouse, which was a winner of the National Frame Building Association’s 2012 Building of the Year Award in the institutional buildings category.

“Graber had constructed a new cart barn for the country club a few years ago,” said Dustin Stoll, draftsman for Graber, “resulting in Melton’s no-question decision of who should build the new clubhouse.”

Located in the county seat of the oldest continually inhabited European settlement in Indiana, the Country Club of Old Vincennes has all of the modern amenities any pro golfer could want, including a full-service restaurant (Slicers Bar and Grill), a pro shop, well-manicured grounds, and an elegant clubhouse. The building helps maintain tradition, however, by harking back to the structure that once stood in its place.

“The design of the new building is reminiscent of the old building yet incorporates sleek new features and materials to meet the club’s current needs,” said Stoll.

Designed in a traditional plantation style, the two-story clubhouse boasts large wraparound porches on both the first and second levels, accented by a modern picket-style railing and a series of rectangular columns, that provide a shady place for visitors to rest outside. A long walkway, also bordered by a white picket-style fence, leads visitors up a slight grade to the sunny front of the building, which features a series of large double-paned windows.

The entire structure is clad in bright white vinyl siding, and a 26-gauge standing-seam Dutch gable–style roof in a bright green, punctuated by a series of four white dormers, covers the structure, making a colorful nod to its lush surroundings. A custom-built hexagonal cupola, which “sheds light into the foyer below,” according to Stoll, finishes the building and adds to the historic aesthetic.

Despite its grand appearance, however, the entire project was completed in 70 days in 2012 for a cost of only $53/square foot. And that, according to Stoll, was just one advantage of using this type of construction for the space. “Post-frame construction allowed for a much more affordable building,” he said.